De Guindos preveu crear un mecanisme extrajudicial per retornar les clàusules sòl en tres mesos

0
Afectats per les clàusules sòl, protestant a una de les seus del BBVA a Barcelona, en una imatge d'arxiu. / ACN

Agències

El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assegurat avui que el Consell de Ministres preveu aprovar el divendres un decret llei per establir un sistema “extrajudical” pel retorn de les clàusules sòl als afectats. L’anunci arriba després que el govern espanyol no aconseguís acordar durant l’última reunió de l’any 2016 un sistema per evitar als clients de les entitats bancàries haver de reclamar els diners a través dels tribunals.

Publicitat

En declaracions recollides per Europa Press, el responsable d’Economia ha explicat que el nou mecanisme, que s’inclourà en un projecte de llei, permetrà que es retornin les quantitats cobrades de més en menys de tres mesos. De Guindos no ha aclarit si la pràctica serà obligatòria o, com es plantejava en l’anterior ocasió, d’adscripció voluntària per part dels bancs. Diversos experts preguntats per Més Economia auguraven un possible “col·lapse judicial” si l’Estat no preveia algun mecanisme per agilitzar el retorn d’aquests pagaments.

Una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del desembre passat va determinar que les entitats financeres havien de retornar íntegrament als clients les quantitats cobrades de més a causa de les clàusules sòl. Càlculs del banc d’Espanya apunten a que el sector financer podria haver de retornar fins a 4.000 milions d’euros als clients a causa del veredicte.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here