El govern espanyol podria suspendre dos dels tres nous impostos de la Generalitat

0
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. ACN

Redacció

El govern espanyol podria portar al Tribunal Constitucional dos dels nous impostos inclosos en els pressupostos de la Generalitat del 2017. Els tributs en perill són el nou gravamen a les centrals nuclears, i l’impost als vehicles contaminants, que han de permetre a la Generalitat recaptar 172,8 milions d’euros anuals, segons recull Nació Digital. Si finalment l’executiu espanyol es decideix a impugnar-los davant el TC, les taxes quedaran automàticament suspeses fins que es dicti sentència.

Publicitat

L’impost a les nuclears va ser creat per substituir una taxa catalana similar, suspesa pel TC el 2016, al considerar que la producció elèctrica de les centrals ja era gravada per l’Estat des del 2012, a través d’un impost sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus actius resultants. Per evitar que fos retirat novament, el nou tribut gravava el risc mediambiental derivat de la producció i gestió dels residus tòxics generats a les centrals d’energia nuclear. L’impost sobre vehicles, d’altra banda, va ser un pacte amb la CUP, que grava les emissions de diòxid de carboni dels vehicles, i que no s’implantarà del tot fins el 2020.

Segons la informació, l’Estat també ha expressat dubtes sobre les modificacions en la taxa turística i l’impost de successions, i la comunicació constant entre Mossos d’Esquadra i l’Agència Tributària de Catalunya per comprovar que les pernoctacions al Principat es corresponent amb l’impost turístic abonat. El Govern català i l’espanyol van acordar el passat 6 de juny iniciar converses per evitar que els desacords arribin al poder judicial. Tot i això, està previst que el diàleg s’iniciï un cop celebrat l’1-O.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here