Els experts adverteixen “d’innombrables problemes” pel nou sistema d’Hisenda que detecta ingressos irregulars al banc

0
Una parella, usant un caixer automàtic del banc BBVA. ACN

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Si bé l’Estat ha permès durant quasi cinc anys que les grans fortunes regularitzessin els seus diners a l’estranger gràcies a l’amnistia fiscal del govern del Partit Popular, ja declarada inconstitucional, Hisenda segueix buscant nous mètodes per perseguir els fraus a petita escala. L’Agència Tributària espanyola ha posat en marxa un nou mecanisme que, segons els experts, pot causar “innombrables problemes” a tots aquells que tinguin qualsevol tipus d’ingrés extra no declarat.

Publicitat

La modificació del model 196, facilitat pels bancs a Hisenda, permetrà a partir d’ara que l’organisme conegui de manera automàtica el volum d’ingressos i sortides de fons de comptes de particulars i empreses, i creuar-les amb els rendiments íntegres declarats. Qualsevol diferència entre les entrades de capital i els ingressos declarats podrà fer saltar una alarma al fisc.

“Hisenda segueix esmolant les seves armes, i estreny el cercle sobre l’economia submergida”, adverteix a Més Economia Xavier Madeu, responsable de Comunicació de l’Associació de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APTTCB). Masdeu alerta que tots aquells ingressos no declarats, com feines irregulars o lloguers pagats en negre, poden comportar requeriments d’informació. “No sabem quin serà el llindar mínim que establirà Hisenda, però cal començar a avisar els nostres clients”, explica Masdeu. Des de l’APTTCB recorden que si es regularitza la situació durant l’actual campanya de la renda, les sancions a abonar poden ser del 20% sobre els tributs no pagats, mentre que poden augmentar fins al 50% si són detectats posteriorment per l’entitat tributària.

Les primeres dades que seran analitzades a partir d’aquest nou mètode seran les de l’exercici del 2016. Fins l’any passat, només si un funcionari demanava una comprovació o inspecció l’agència podia conèixer els moviments dels comptes bancaris de particulars, mentre que ara seran subministrades de manera automatitzada. Els experts, a més, adverteixen que les sancions es poden imposar fins a quatre anys després del moment en que s’ha produït l’ingrés no declarat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here