Els empresaris es rebel·len contra Trump a causa de la seva resposta a la violència racista

0
El president nord-americà, Donald Trump, en una visita al Pentàgon. FLICKR

Redacció

Es empresaris nord-americans han decidit finalment donar l’esquena al nou president dels Estats Units, Donald Trump. El líder republicà va anunciar ahir que dissoldrà els dos consells empresarials dedicats a assessorar la Casa Blanca, després que diversos consellers empresaris els hagin abandonat en senyal de rebuig a la ambigua resposta de Trump a la violència del cap de setmana a l’estat de Virginia.

Publicitat

“En comptes d’afegir pressió sobre els empresaris del Consell de Manufactures i el Fòrum d’Estratègia i Política, els eliminaré”, va piular ahir el mandatari nord-americà. Trump va anunciar que posava punt i final als dos òrgans assessors després que els representants de 3M, Sopes Campbell, Johnson & Johnson i United Technologies abandonessin el seu càrrec com a assessors del president. El conseller delegat de JPMorgan, Jamie Dimon, també membre d’un dels consells, va voler distanciar-se del president amb un comunicat recordant que “estimular les divisions no és la resposta” als conflictes del país.

Els enfrontaments del cap de setmana posteriors a una manifestació d’ultradreta van causar la mort d’una persona i una vintena de ferit. En declaracions posteriors, Trump va decidir culpar de la violència tant als supremacistes blancs com als manifestants “d’extrema esquerra”, una postura àmpliament criticada per la societat nord-americana.

Canvi de postura

Fins ara, la comunitat empresarial havia decidit mantenir-se propera a Trump tot i les constants polèmiques que envolten al president. El cap de l’executiu nord-americà ha usat en anteriors ocasions les xarxes socials per assenyalar públicament a aquelles firmes que considerava contràries als interessos del poble americà. Les crítiques de Trump a firmes com General Motors o Boeing, per exemple, han aconseguit fer caure la seva cotització borsària en el passat.

No obstant això, la resposta a les protestes de Charlottesville semblen un punt d’inflexió en la relació del govern del país amb les seves empreses. Trump no va dubtar en un principi a carregar contra el primer conseller delegat en abandonar el consell assessor, l’afroamericà Kenneth Frazier, de la farmacèutica Merck. “Ara que Ken Frazier de Merck Pharma ha dimitit del Consell de Manufactures del president, tindrà més temps per REBAIXAR ELS PREUS DE MEDICINES FRAUDULENTES![sic]”, tuitejava poques hores després Trump.

L’atac directe contra Merck, però, no ha evitat que altres empresaris seguissin els seus passos poc després, potser tement un boicot dels consumidors.

Elon Musk i Bob Iger, de Disney, ja van abandonar els seus càrrecs de consellers poc després que Trump decidís retirar els Estats Units dels Acords de París contra el canvi climàtic. La falta de contundència del president nord-americà a l’hora de rebutjar les mobilitzacions neonazis, però, han eixamplat la cisma entre el govern nord-americà i la comunitat empresarial, i sembla difícil que Trump pugui refer els llaços a curt termini.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here