El problema de Barcelona

0
39

Josep Pedrol, economista

La setmana passada es va publicar el Baròmetre Semestral de la ciutat de Barcelona, cada sis mesos es fan unes preguntes i se’n pot veure l’evolució.

Aquest juny de 2017, els ciutadans de Barcelona enquestats consideren que els problemes més greus que té Espanya són la ‘Corrupció’ (21,2%), l”Atur i condicions de treball’ (19,5%) i la ‘Gestió Política Estatal’ (17,4%). El ‘Turisme’ és el problema número 22 (0,1%).

El problema més greu que té Catalunya és l”Encaix de Catalunya a Espanya’ (33,3%), i ho és amb molta diferència del segon, que és l”Atur’ (15,4%). El ‘Turisme’ és el problema número 11 (0,9%).

El problema que ens afecta més a nivell personal és l”Atur i condicions de treball’ (20,2%), amb molta diferència sobre el segon, que són els ‘Problemes econòmics’ (9,7%). El ‘Turisme’ és el número 10 (2,7%).

“Quin considera que és el problema més greu que té la ciutat de Barcelona en aquests moments?” ‘Turisme’ (19,0%), molt per sobre del segon, l”Atur i condicions de treball’ (12,4%) i seguit del trànsit (7,0%). Els problemes 4 i 5 més greus de la ciutat, fa dos anys no eren considerats problema: la ‘Gestió Política Municipal’ (de 1,4% a 6,6%) i l”Accés a l’habitatge’ (de 0,6% a 6,1%).

És certament destacable que el principal problema que té Barcelona no estigui considerat entre els 10 primers en els altres àmbits. Altrament el principal problema personal, l’atur, és el segon en tots els altres: Barcelona, Catalunya i Espanya.

És possible que les retallades hagin passat a ser el problema personal número 16 quan les condicions de treball i els problemes econòmics segueixen sent les principals preocupacions? Una explicació seria que com que els polítics i la premsa ja no diuen tant la paraula ‘Retallades’, ja no són el primer problema que et ve al cap quan et fan una enquesta per telèfon. Ara la paraula és ‘Turisme’.

Al meu entendre, cap sector econòmic és un problema, el problema és la contaminació que aquest genera, com per exemple la contaminació dels rius Llobregat i Besòs que provocaven les indústries químiques dels voltants. Així, el problema és la qualitat de la gestió de l’administració per tal d’evitar les contaminacions que generen les activitats econòmiques. Avui en dia els rius estan nets, per tant, igual com és possible anar cap a industries netes, és possible anar cap a turismes nets.

Així el missatge de l’enquesta l’interpreto de manera clara: ens preocupa el Turisme perquè ens preocupa com l’Ajuntament de Barcelona està regulant el turisme a la ciutat, i concretament en aquests moments ens  preocupa el que fa i no fa el govern municipal per reduir els seus efectes negatius i contaminants.

Josep Pedrol és economista

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada