Després de sis anys de recerca i una inversió de 8 milions d’euros, la Xina ja és capaç de fabricar bolígrafs

0
FLICKR

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

La industria xinesa ha posat punt i final a un problema que s’havia convertit en una autèntica qüestió d’estat: ningú sabia com fabricar un bolígraf. Segons informava la BBC, l’empresa Taiyuan Iron and Steel ha anunciat que ha aconseguit fabricar la bola d’acer incorporada a la punta dels bolígrafs, i que permet que la tinta s’escampi de manera homogènia. Fins ara, aquesta tecnologia s’importava de l’estranger.

Pot semblar un procés senzill, però la creació de bolígrafs s’havia convertit en un dels principals maldecaps de la segona potència mundial en els últims anys. El primer en posar de manifest el problema va ser el propi primer ministre xinès, Li Keqiang, que el 2015 va lamentar en diverses ocasions que, malgrat que el país asiàtic ha arribat a portar persones a l’espai,  mai ha aconseguit dissenyar satisfactòriament aquest article de papereria.

Les declaracions van causar una onada de crítiques contra els fabricants xinesos a les xarxes socials, i la televisió estatal va dedicar un programa d’una hora a debatre sobre el tema. En un moment d’entusiasme, una de les participants, especialitzada en la creació d’aires acondicionats, va arribar a prometre a l’audiència que aconseguiria desenvolupar bolígrafs “com els de Suïssa”, i a meitat de preu. De fet, la publicació Quartz destacava que, tot i que el país produeix 40.000 milions de bolígrafs, encara ha d’importar les boletes d’acer de Japó i Alemanya per a poder completar els productes.

Ara, la companyia Taiyuan Iron and Steel hauria posat fi a aquesta font de malestar nacional, després d’invertir més de 8,1 milions d’euros i sis anys en la recerca d’aquesta tecnologia.

Canvi industrial

Malgrat que la polèmica pot semblar anecdòtica, les autoritats xineses han destacat en diverses ocasions la necessitat d’avançar cap a un nou model industrial, centrat en productes de major valor afegit. A la vegada que augmentaven els sous del país i la població començava a criticar la degradació ambiental causada per dècades de ‘boom’ productiu sense fre, Pequín ha intentat impulsar una nova industria més verda,  sofisticada i competitiva a nivell internacional. L’adquisició de la tecnologia de les boletes d’acer pels bolígrafs és, com a mínim, una victòria simbòlica per als promotors de la transformació industrial xinesa.

FER UN COMENTARI