dilluns, 17 desembre 2018

Catalunya lidera el creixement econòmic a Espanya fins al tercer trimestre

|

Redacció Catalunya va liderar el creixement econòmic a Espanya fins al tercer trimestre, amb un increment del 0,9% intertrimestral i del 3,5% en termes anuals, segons l’Informe de Conjuntura presentat aquest dimarts per Foment Nacional del Treball. En el mateix període, l’economia espanyola ha crescut un 3,1% interanual i un 0,8% en termes trimestrals.

Evolució del PIB

La patronal preveu que l’economia catalana tanqui el 2017 amb un creixement del PIB semblant o lleugerament inferior al del conjunt de l’Estat. L’estudi de conjuntura ha assenyalat diverses variables dels útlims mesos en relació a l’economia catalana, que mostren un creixement anual del 7% de la producció industrial, del 3,4% en la xifra de negocis de la indústria, del 2,3% en les comandes, del 7,1% en la matriculació de turismes, o del 2,1% en la compravenda d’habitatges. Per contra, hi ha hagut descensos en el cas del comerç al detall (-4,3%), les vendes en grans superfícies (-13,0%) o els turistes estrangers (-4,7%), en gran part influit pels atemptats a Barcelona del passat 17 d’agost. Amb tot, el creixement del PIB català s’ha situat en un 3,5% anual entre gener i setembre.

Repercussions per la situació política catalana

El director d’Economia de Foment, Salvador Guillermo, ha previst que “amb independència dels resultats” les eleccions han de permetre la formació d’un govern que aporti “estabilitat” per tal de “no haver de repetir eleccions”. “Cal transmetre serenor i això també aportarà estabilitat a les variables més sensibles al risc polític”, ha afegit. Guillermo ha recordat la dificultat de formar govern a Alemanya i ha afirmat que això no representa un problema, ja que els actors estan actuant amb “previsibilitat”, cosa que -segons ell- no passa en el cas català.

Per la seva banda, el president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, ha afegit que les societats democràtiques estan acostumades a la previsibilitat. “Si hi ha comportaments coneguts i normalitzats, la caiguda de mercats com el turisme i l’habitatge s’hauria de recuperar ràpidament. L’altra cosa és el mar de fons i la modificació de variables estratègiques de creixement a llarg termini. Si el resultat de les eleccions indica que es podran revertir situacions que han passat, millor per l’economia catalana”, ha sentenciat Pich.

Publicitat

Seguiu-nos a: