dimecres, 24 octubre 2018

Fairphone, el mòbil ètic, sostenible i responsable

|

Alba Garcia @a_garciaavila

El sector de l’electrònica i les telecomunicacions creix a un ritme vertiginós i frenètic, tant en la demanda com en l’oferta. El mòbil n’és un clar exemple, i s’ha convertit en un aparell indispensable d’un sol ús que es fabrica a un ritme salvatge i insostenible. Un modus operandi contra el que lluita l’empresa Fairphone, que fabrica i distribueix un mòbil ètic i sostenible amb el medi ambient basat en l’economia social.

   

L’empresa va néixer el 2013 a Holanda arran d’una iniciativa social amb l’objectiu de demostrar que és possible fabricar un telèfon que respecti més les persones, l’entorn i serveixi d’inspiració a les grans companyies. De fet, ha obtingut la màxima qualificació en la guia anual de Greenpeace sobre Electrònica Verda.

A poc a poc, i amb molts esforços, s’ha anat fent un forat dins el mercat tecnològic i ja compta amb gairebé uns 100.000 usuaris. Un èxit de la companyia que ha afectat la seva producció. Tal com anuncien a la seva pàgina web, “com que la demana excedeix la capacitat de producció, s’ha inhabilitat temporalment les comandes”. A l’Estat espanyol Fairphone només es comercialitza via internet però la companyia ja compta amb diversos distribuïdors arreu del territori europeu.

Prou d’obsolescència programada

Quant temps dura un telèfon intel·ligent? Actualment, un smartphone té una vida mitjana de 18 mesos. Davant això, Fairphone ha fabricat el seu producte perquè duri aproximadament cinc anys. En aquest sentit, s’ha convertit en el primer mòbil modular pensat per poder reparar-lo un mateix.

Com? Es poden substituir les peces trencades per unes de noves, sense necessitat de canviar el mòbil sencer. Les peces es venen de forma independent i la més cara, per exemple, és la pantalla, que costa uns 87 euros. I sense necessitat de portar-lo a reparar, tu mateix pots manipular-lo sense complicacions.

La companyia aposta per aquest mètode perquè redueix l’impacte mediambiental. En aquest sentit, els fabricants calculen que, en cinc anys amb el mateix telèfon, es pot reduir un 30% les emissions de CO2 derivades de la producció salvatge.

El reciclatge és un altre dels pilars fonamentals de la companyia. Inverteixen en investigació per millorar la manera de reutilitzar els seus materials i evitar l’impacte dels residus generats. Entre altres mesures, recullen els telèfons vells per la seva reutilització i reciclatge.

Millores pel medi ambient i les persones

D’altra banda, Fairphone aposta per produir un telèfon ètic i sostenible amb el medi ambient i les persones. Per fabricar un mòbil es necessita desenes de minerals i metalls, i la majoria, s’extreuen de mines en països en conflicte armat, que serveixen per finançar la guerra. Com a resposta, la companyia ha desenvolupat cadenes de subministrament de comerç just a les regions amb necessitats més urgents i utilitza minerals procedents de mines no vinculades a conflictes armats.

Pel que fa al factor humà, Fairphone treballa per donar més suport i eines als treballadors i així, empoderar els seus representants en països on treballa, com per exemple, a la Xina. En aquest sentit, aposten per establir les seves indústries en aquestes zones i millorar la situació laboral.

Tanmateix, son membre actiu de la Xarxa per a la Producció Neta d’Electrodomèstics (CEPN), una iniciativa formada per diversos actors que té l’objectiu d’eliminar la contaminació per substàncies tòxiques durant els processos de producció.

Amb tot, Fairpohne es converteix en el primer mòbil al mercat de l’electrònica ètic i sostenible basat en l’economia social que beneficia el medi ambient, els treballadors, els consumidors i serveix d’exemple a les grans companyies. I el preu, de 529 euros, tampoc sembla ser un inconvenient, comparat amb les últimes tendències del mercat de la telefonia. Perquè un bon mòbil, tal com afirma la companyia, és aquell que es fabrica de manera més justa.

 

Publicitat

Seguiu-nos a: